28-09-12

España per favor

Alle begin is moeilijk

 

Hoe begin je aan de aanschaf van een huis in het buitenland? Uiteraard met de keuze van het buitenland en dit liefst met twee en als het even kan ook met de kinderen. Uiteraard zijn er andere elementen die ook een rol spelen en sommige zelfs een niet onbelangrijke rol zoals: budget, bereikbaarheid met het vliegtuig, met de wagen, het klimaat, de cultuur, de veiligheid, zee of bergen, gastronomie en ga zo maar door.

 

Onze eerste pitstop was enkele jaren geleden in Barcelona. In combinatie met de kwarttriatlon van Barcelona enkele dagen bijgeboekt om de sfeer op te snuiven. Fantastische stad, bruisend met zowel antieke als moderne gedeelten, met strand en haven en heel wat mogelijkheden. Het klimaat in het voorjaar en het najaar perfect in de zomermaanden soms verschrikkelijk warm maar was dat niet een van onze drijfveren om op regelmatig ons regenland te verlaten. Nadeel in Spanje en zeker in Barcelona is de droogte en soms zelfs rantsoenering, zeker in de zomer en zker niet om je zwembad te vullen! Voor je zwembad bestel je een vrachtwagen met water anders kan je een dure boete betalen.

 

IMG_6482.jpg


IMG_6456.jpg 

De prijzen van de huizen en appartementen ken ik niet maar gerekend aan de prijs van een cerveza kan ik mij inbeelden dat die galaxticos moeten zijn.

 

Ik blijf het een fantastische stad vinden, was er trouwens al verschillende keren, maar de klik is er niet. Bovendien na enkele dagen ‘tapas’, paella en ‘patatas bravas’ heb ik het wel gezien.

In het verleden ben ik op vele plaatsen in Spanje geweest en met uitzondering van Galicia ben ik nooit onderste boven geweest van de Spaanse keuken, de Spaanse hartelijkheid, de Spaanse cultuur, de Spaanse natuur enz. Het zal wel aan mij liggen en sommige mensen zullen dit tegenspreken maar ... Ik hoor te vaak ja maar je moet het binnenland intrekken, niet aan de kust of je moet naar de stad gaan of ... wat mijn inziens allemaal verontschuldigingen zijn van de ‘die hards’ om te zeggen dat het gemiddelde redelijk laag ligt.

 

Je zal zeggen je bent nog niet veel in Spanje geweest! Wat betekent veel? Naast de traditionele ‘Costas’ met ondermeer Cadaques, Lloret de Mar en Calpe was er ook Madrid, Malaga, Cadiz, Bilbao en de streek rond Vigo (Pontevedra) in Galicië. Gran Canaria tel ik niet mee. Heb heel prettige verblijven gehad maar nooit zin gehad om terug te keren.

IMG_4762.jpg

Vlakbij Isola de la Toja en O Grove. Mooi, wild en woest met onwaarschijnlijk lekkere zeevruchten!


Cadaques is meer dan 30 jaar geleden, ik was toen 16 jaar en heb fantastische herinneringen aan dit stadje. Een ervan is in de bar van Pedro op het strand (keien) waar ik Salvador Dali zag die na de mis zijn aperitief bij zijn neef kwam drinken.

Spanje, Cadaques, vakantie

 

De crisis in Spanje een opportuniteit?

In het verleden heb ik meermaals straffe verhalen gehoord van mensen die iets hadden, soms zelfs sinds jaren, en plots hadden ze niets meer wegens een of andere Spaanse bepaling in de wet of zo. Misschien straffe verhalen uit de tijd van Franco maar toch. Verder zie ik het niet zitten om in een condominium te zitten met enkele tientallen of nog meer mede-eigenaars en zware lasten voor zwembad edm. te betalen. Bouwovertredingen zijn blijkbaar schering en inslag en dit vooral omdat er weinig controle is maar indien men er achter komt heb je wel een megaprobleem.

De Spaanse crisis kent voor een stuk zijn momentum dankzij al die bouwmaatschappijen en ontwikkelaars die met kredieten gebouwd hebben voor de verkoop maar nu niets meer verkocht krijgen. Ik ken een complex van zo’n 400 wooneenheden waarvan er na 2 jaar 2 verkocht zijn. Ik hoef niet te zeggen wat dit voor impact heeft op de beloofde diensten, onderhoud, afwerking enz. De bouwkwaliteit is ook dikwijls om naar huis te schrijven omdat het dikwijls om high yield projecten ging.

En uiteindelijk ben je dan in Spanje en zit je tussen Britten, Duitsers, Belgen, Nederlanders enz. is dat het wat je wilt? Wel ik  niet. Dus streep door Spanje.

19:25 Gepost door Luc in Actualiteit, Algemeen, Italia, Liefde, mijn huis in het buitenland, Muziek, reizen, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | | |

De commentaren zijn gesloten.