20-11-13

A pranzo

 A pranzo

italia, calabria, vakantie, reizenmagnatum, calabria, italia, vakantie, reizenOnlangs was ik enkele dagen alleen in het zuiden. Ik schrijf alleen, maar ik bedoel gewoon dat de familie in België was achtergebleven. Alleen zijn hier, is een relatief begrip. Vier dagen ben ik in Calabria gebleven en 8 keer ben ik mee aangeschoven aan de dis bij vrienden. Zo was ik ook uitgenodigd ‘a pranzo’ bij Franco, eigenaar van de Bar dello Sport, de lokale bar, slijterij, tabaccheria, ristorante enz. A pranzo werd me door Franco uitgelegd als: ‘het middagmaal waarbij de familie eenvoudige dagelijkse kost eet’. Correctie zo luidde de uitnodiging. Bovendien werd me uitdrukkelijk bevestigd dat het ‘heel eenvoudig’ ging zijn. Kom deze middag bij ons eten, dagelijkse kost, niets speciaals, enz. Anders gezegd ik mocht er niet te veel van verwachten! Een vrijdagmiddag rustig een kleinigheid eten met een vriend en vriendin. Mijn ervaring? Hier heeft men blijkbaar een andere definitie wanneer men het over dagelijkse kost heeft.

 

IMG_3751.JPGGisteren was ik ook al op de pranzo bij de zus van een vriend zijn vriendin. Inderdaad de ‘via via’ in het sociaal weefsel gaat ver en op die manier leer je voor je het weet gans de wereld kennen. En opnieuw blijkt dat wanneer er een Belg langs komt, men toch ietsjes meer doet dan normaal, tenzij van tafel rollen de nationale sport van Italië is. Mochten we dagelijks dergelijke hoeveelheden verstouwen, dan zijn we binnen de kortste keren top sujetten voor een of ander obesitas programma.

 

IMG_3757.jpgTerug naar onze ‘a pranzo’ bij mijn vriend Franco. Naast zijn commerciële en culinaire activiteiten, is hij ook schepen van het dorp, verantwoordelijk voor cultuur en is zijn bar het kantoor van de lokale ‘Reuters’. Iedereen van het dorp of uit de ruime omgeving passeert er wel minstens eens per dag voor een snelle caffè, een cornetto een pakje sigaretten of gewoon om naar de trekking van de lotto te kijkenWanneer ik in mijn dorp een vraag of probleem heb en ik kan niet terecht bij mijn buren, dan is mijn volgende stop ….. inderdaad Franco, de grote hulp bij lokale ongemakken.

 

Franco heeft me de voorbije jaren veel Italiaanse culinaire cultuur bijgebracht. Palend aan zijn bar heeft hij zijn kleine restaurant ‘Degusteria Magnatum’, waar Italië, figuurlijk dan, op de schappen staat. Italiaans en lekker en je vindt het bij Franco in een doos, een blik, een fles of in de frigo. In die omgeving ging ik dus lunchen zonder verwachtingen. Aangezien bloemen voor de dooie zijn en dus niet als geschenk worden meegebracht, bestond mijn ‘gebaar van vriendschap’ uit een flesje Toscaans rood, twee flesjes Westmalle dobbel en 3x4 fondant chocolade. Sommige van onze bieren liggen ginds in het Zuiden heel goed in de smaak, maar onze chocolade is er mythisch. Voor ons moeilijk te begrijpen in het land van de Nutella.

IMG_3759.jpg 

Na sluiting van de bar, rond 13.30h aan de dis, waar ik weg ben gewaggeld rond 16.30h met nog net voldoende energie om met de Vespa me tot aan het strand te laten bollen en een lange siësta te maken, kwestie van klaar te zijn voor de volgende lichte maaltijd ‘la cena’.

 

 

Wie raadt de foto’s?IMG_3761.jpg

03-11-13

Été Indien

amantea, zomer, calabria, vakantie, zeilen, ontspanning

 

De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in de band van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

 

IMG_4086.JPGDeze beschrijving vind je op Wikipedia wanneer je Été Indien intikt. De voorbije 12 dagen in Calabria brengen andere waarden. Geen temperaturen van 20 graden naar 9 graden, maar temperaturen tussen 22 en 25 graden. De zee warmer dan bij ons in de zomer. Zwemmen in zee op 1 november, nadien drogen in de zon en nagenieten van opnieuw een mooie dag met een fris pintje en opnieuw een prachtige zonsondergang. Wat mij betreft gewoon ‘Été’, zonder Indien.IMG_4249.JPGSchermafbeelding 2013-11-03 om 19.29.14.png