31-12-13

Wishes 201404-12-13

Er zit een regenjas met mij op een terras.

actualiteit,algemeen

September 2013 was een moeilijke maand om te evalueren; goed of slecht? Er waren enkele goeie dagen en enkele minder goeie dagen, niet zo veel verschillend van vorig jaar, maar dat gold voor België. September in Calabria was dit jaar eerder regenachtig.


De ‘vigili del fuoco’ - de brandweer - zijn meerdere malen moeten uitrukken om volgelopen kelders leeg te pompen. Een wolkbreuk heeft er zelfs voor gezorgd dat de straten in Amantea snel stromende riviertjes werden. Uiteraard zijn er rioleringen en zijn er kleine ‘fiume’, waterlopen die moeten instaan voor de afwatering.

Maar met regen wordt hier anders omgegaan, regen betekent dat er niet gewerkt wordt. Elk bedrijf waar mensen buiten werken, houdt zijn mensen binnen. Het is zelfs zo dat als het ’s morgens regent, ook al zijn het slechts enkele druppels, de bouwvakkers niet vertrekken. ‘Domani porta aqua’ is voor sommigen eerder een verzuchting naar vrijetijd dan een spijtig vooruitzicht. Gelukkig regent het hier niet zo vaak zoals bij ons waardoor de infrastructuur eerder aangepast is aan de zon dan aan de regen. Tel daarbij op dat Amantea, net zoals andere kustdorpen, in een heuvelachtige trechter naar zee ligt en je krijgt het ideale recept voor natte voeten en ondergelopen kelders bij hevige regenval.

 

actualiteit,algemeen

 

Vandaag ging zo’n slechte septemberdag worden. De avond voordien werd ik al door de ‘contadini’ – lanbouwers - verwittigd: ‘domani porta aqua’. Inderdaad, ‘s morgens vroeg werd ik gewekt door het hevig kletteren van de regen tegen het venster.
actualiteit,algemeenRond tien uur was alles vergeten en stond de teller, of moet ik zeggen de thermometer, al op 29 graden samen met een stralende zon. De regen was plots een verre herinnering of hoe die ‘contadini’ zich dan toch konden vergissen. Tegen valavond kwam dan uiteindelijk de beloofde regen van over zee. Eerst tien minuten schuilen bij de buren om dan toch maar een regendouche te nemen tot thuis. Uiteindelijk bleek de regen opnieuw van korte duur en vanaf het overdekt terras was er opnieuw die traktatie op een dagelijkse portie magnifieke zonsondergang. Hier voorlopig geen regenjassen, laat ze thuis maar genieten van die vette 12 graden en prozac grijze lucht.

 

actualiteit,algemeen

 

 

Deze gedachten kwamen op papier een tweetal maanden geleden. De berichten, de foto’s en de filmpjes van de voorbije dagen hebben deze uitspraak ‘domani porta aqua’ een gans andere betekenis gegeven. actualiteit,algemeenWanneer Neptunus dat mooie blauw vergrijst en Jupiter zijn duivels ontbindt, kan het verkeren. Zee en regen geven leven, maar nemen ook leven zonder onderscheid. Recent noodweer op de Filipijnen. Sardinië dat zijn wonden likt en zijn doden betreurt na Cleopatra. Deze beelden sijpelen door in onze huiskamers en kijk iedereen wil helpen. Actie na actie wordt opgestart, euro’s worden gestort en gewetens worden gesust. Tot zelfs de actualiteit,algemeenvoetbalbond en de goalie van PSG starten solidariteitsprogramma’s voor Cagliari of Haiyan. De gemeenschap is het aan zichzelf verplicht om in de emotie van het moment zijn gemoedsrust per aflaat af te kopen. In diezelfde huiskamer dringen vandaag beelden door van op foto’s plassende femendames in Parijs en een verongelukte Paul Walker, maar geen woord over de doden en de schade in Calabria? Zeestormen en overstromingen in Calabria tellen niet mee. actualiteit,algemeenNoch HLN noch een andere krant schenken aandacht aan het verdriet en de vernielingen in Calabria. Gelukkig is daar Facebook, de sociale netwerk site die iedereen de kans geeft op een vrije mening. Een mening die de zee aanmoedigt om Catanzaro en Calabria te verslinden, om Calafrica te laten verdwijnen en ga zo maar door. ‘Wat heeft het noorden toch tegen het zuiden?’, vraagt iemand - uit een land waar ook het noorden en het zuiden mekaar niet kennen en miskennen - zich af. Adenauer moet de laatste tijd fameus toeren draaien in zijn graf.