02-01-14

Dit jaar is Sinterklaas Babbo Natale geworden.

Dit jaar is Sinterklaas Babbo Natale geworden.

 IMG_4572.JPG

Wat hebben het ‘Theatro del Gusto’ en de ‘Enoteca Cianculli’ met elkaar gemeen? Buiten dat ze beide wijn verkopen, in Italië liggen - weliswaar op 400 km van elkaar - zijn ze ook hofleverancier van de Kerstman, mijn Kerstman! Net zoals vorig jaar hebben we een transport georganiseerd van en naar Calabria rond Sinterklaas. Helaas hebben dit jaar de Forconi roet in het eten gestrooid en werd 6 december 23 december.

IMG_4527.JPG 

‘I Forconi’ of de Hooivorken hebben de voorbije weken voor heel wat storing en ongemakken gezorgd in Italië, met stakingen, betogingen, wegblokkades enz. ‘I Forconi’ is een jonge protestbeweging die vorig jaar ontstond in Sicilië toen boze truckers en boeren protesteerden tegen de stijging van de benzineprijzen, de stijging van de kostprijs van de verzekeringen en tegen de politieke klasse in het algemeen, die steeds weer de kost en de problemen van de crisis verhaalt op de burgers. Deze beweging is verder uitgegroeid tot een bonte verzameling van Italianen uit de middenklasse die algemeen protesteren tegen de gang van zaken in hun Italië. Dat er veel ongenoegen is tegen de politieke klasse bewijst ook het succes van de politieke partij rond de komiek Beppe Grillo, de MoVimento 5 Stelle.

IMG_4526.JPGOnze eigenste Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, heeft het over 2013 als het jaar dat de crisis overwonnen werd en over de heropleving van de economie binnen Europa in 2014. Mario Draghi, voorzitter van de ECB, maant daarentegen aan tot voorzichtigheid en ziet wel positieve tekenen, maar verwittigt ons dat de eurocrisis niet overwonnen is. Hij kan het weten, hij is Italiaan en zal wel andere tekenen bij hem in het land zien dan onze Herman.

Italië zit nog heel ver weg van het licht aan het einde van de tunnel. Hoe fantastisch we hun land ook vinden en hoe graag we ook met hen sympathiseren in hun Italiaan zijn, hun staat van dienst op vlak van politiekbestuur en aanpak van de crisis staat daar heel ver vanaf. De voorbije jaren werd meer aandacht besteed aan het seksleven en de processen van ‘Il Cavaliere’ Silvio Berlusconi dan aan het werken aan oplossingen. Uiteraard zijn er oplossingen gevonden, net zoals in België, oplossingen van de minste weerstand, belastingen dus. De recente BTW verhoging vervalt in het niets bij de commotie die de in 2012 ingevoerde IMU (Imposte Municipale) veroorzaakte. Il Cavaliere gebruikte de afschaffing van deze belasting als verkiezingsargument en beloofde terugbetaling uit een lege portemonnee.

Algemene vaststelling is dat de levensomstandigheden achteruitgaan in Italië. Het dagelijkse onderwerp is de crisis, de spread, moeilijkheid om de eindjes aan elkaar te knopen, ... Ondernemen is aardsmoeilijk geworden, gisteren nog hoorde ik dat een bank in het Zuiden nog enkel wissels accepteert onder 70 euro! Armoede en sociale achterstand nemen toe en verwijderen zich steeds verder van het EU gemiddelde.

 

PROSPETTO 1. INDICATORI DI POVERTÁ O ESCLUSIONE SOCIALE (EUROPA 2020) Anni 2011 e 2012, per 100 persone

         
         

 

2011

2012

 

Europa

Italia

Europa

Italia

Rischio di povertà (a)

16,9

19,6

16,9

19,4

Grave deprivazione materiale (b)

8,8

11,2

9,9

14,5

Bassa intensità di lavoro (c)

10,3

10,4

10,3

10,3

Rischio di povertà

24,3

28,2

24,8

29,9

o di esclusione sociale (d)

         

(a) Persone che vivono in famiglie con reddito familiare equivalente inferiore al 60% del reddito mediano dello stesso paese. Sono esclusi i fitti imputati.(b) Persone che vivono in famiglie con almeno 4 dei seguenti 9 sintomi di disagio: i) non poter sostenere spese impreviste, ii) non potersi permettere una settimana di ferie, iii) avere arretrati per il mutuo, l’affitto, le bollette o per altri debiti; iv) non potersi permettere un pasto adeguato ogni due giorni; v) non poter riscaldare adeguatamente l’abitazione e: non potersi permettere: vi) lavatrice vii) tv a colori viii) telefono ix) automobile. (c) Persone che vivono in famiglie i cui componenti di età 18-59 lavorano meno di un quinto del loro tempo.(d) Persone con almeno una condizione fra le precedenti (a), (b) e (c).

 

 

IMG_4506.jpgEuropa 2020 is voor mijn Calabrese vrienden nog verder weg. In het Zuiden zitten 48 mensen op 100 onder grens van armoede en sociale uitsluiting of 18,1 procentpunten boven het Italiaans gemiddelde! In gans Italië zijn 18,2 miljoen Italianen at risk!

Men begrijpt dus dat in deze omstandigheden politici uitgespuwd worden en dat de mensen het beu zijn dat politici enkel aan zichzelf en de macht denken. I Forconi - ongeorganiseerd, zonder leider en geen alternatief biedend - hebben via de sociale media spontaan actie gevoerd, blokkades opgezet edm. Voorlopig begrijpen de politici de boodschap niet en gaan ze verder met hun universeel gedrag, dat wat de Vandelanotte’s van deze wereld zo goed kunnen.

 

IMG_4519.JPGDit alles om te zeggen dat de bieren die ik gedurende weken had uitgezocht om naar mijn vrienden op te sturen, het witloof vers uit de grond dat ik hen wilde laten proeven, de Belgische chocolade en gezouten boerenboter die ze ginder graag smaken er behoorlijk langer over gedaan hebben om er te geraken dan gepland. De terugkeer van de kleine container met de wijn, grappa, amaro, tonijn, pasta, kaki en de melagrana waren een ongelofelijk kerstgeschenk en het wachten meer dan waard.

 

Amici miei grazie mille!

De commentaren zijn gesloten.