23-01-14

‘Fare la notte’ heeft een speciale betekenis.

‘Fare la notte’ heeft een speciale betekenis.

 

IMG_4730.jpgTijdens mijn laatste verblijf in Italië, heb ik mijn lokale vrienden het heuglijke nieuws gebracht van de kleine medische ingreep die me te wachten stond. Toen dacht ik nog dat een heupprothese een ‘kleine’ ingreep was, ondertussen weet ik dat het geen ‘walk in the park’ is.

 

In hun eerste reactie vroegen ze me onmiddellijk ‘chi farà la notte’? De vraag betrof niet wie ’s nachts in het ziekenhuis dienst heeft, maar wel welke vriend of welk familielid me ’s nachts, na de operatie, zou bijstaan. Verbijstering alom toen ze begrepen dat ik die eerste nacht, net zoals alle andere nachten in het ziekenhuis, alleen zou doorbrengen. Na de uitleg over de kwaliteit van ons medisch systeem en onze ziekenhuizen waren ze al iets meer gerustgesteld en hoefde dus niemand de 2000 km te overbruggen om me in mijn lijden te begeleiden.

 

Nu, na net ontslaan te zijn uit het ziekenhuis, zijn er enkele bedenkingen, bedankingen en veel voorkomende misverstanden die ik wens te delen.

 

Het ziekenhuis, de arts en het verplegend personeel.

Het ziekenhuis van mijn keuze, was niet het ziekenhuis van mijn keuze. Via enkele familiale vertakkingen, toch iets dichter dan Adam en Eva, ken en vertrouw ik een chirurg, die op mij het betere carrosseriewerk uitvoerde. Zonder op de feiten en de resultaten vooruit te lopen kan ik nu al zeggen top! Door hem te volgen ben ik bij het Iris ziekenhuis Bracops terechtgekomen. Bracops was eerder een verlegen en enigszins verontschuldigend antwoord op de vraag waar ik me zou laten opereren. Wie Brussel, Anderlecht, Franstalig, anderstalig, allochtoon en ga zomaar door combineert met heupprothese, doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Met alle respect voor alle Vlaamse autochtone verpleegsters en verplegers, ik kan enkel zeggen dat ik fantastisch verzorgd ben door Franstalige, Nederlandstalige, twee- of meertalige verplegers en verpleegsters met roots in Brussel, Marokko, Libanon, La Réunion, Congo, de Caraïben en nog vele andere landen. Opnieuw top! Een positieve ervaring en een verrijking wat mij betreft.

 

Het medeleven.

Iedereen in een ziekenhuis heeft graag visite. De dag begint vroeg en eindigt laat, of gewoon niet als je ’s nachts niet slaapt. Elke afleiding is dus meegenomen, zeker als je 5 dagen op je kamertje ligt, zit en hangt. Tot mijn grote verrassing is er veel afleiding geweest! Vrienden, collega’s en familie waren aanwezig in grote getalen. Sommigen hadden er ’s avonds meer dan 100 km voor over, anderen moesten moeilijke professionele verplichtingen verschuiven en herindelen, maar ze stonden aan mijn bed. Bij al dit kan ik enkel blij en fier zijn om zulke mensen te kennen! Bedankt.

En ook mijn echtgenote, gemalin, eega, gade, vrouwtje hing als een schaduw rond mijn bed om de goede zorgen in het ziekenhuis te superlativeren. Ik ben een gelukzak.

En dan zijn er ‘mijn Italianen' die me bedolven hebben onder de berichtjes van medeleven, steun en zoveel meer. Elk moment van de dag liepen er berichtjes binnen en waren ze bekommerd om mijn toestand en evolutie. ‘Fare la notte‘ is me heel duidelijk geworden, een universeel begrip: vriendschap, steun, medeleven, liefde en je ook een beetje opofferen voor je vriend of geliefde.

 

che c'è di più bello?

06-01-14

Het fietsanker

Het fietsanker

 

De laatste dagen is mijn mobiliteit iets minder en ‘per force’ heb ik meer tijd om voor dit scherm te zitten. Toeval wil, hoewel Calabria en Italia favoriete zoektermen zijn, dat ik op enkele filmpjes stuitte die me aangenaam verrasten en dus graag deel.

 

fietsen, calabria, italia, triatlonRocco Munno, de fietshersteller van Amantea, doet me aan een van onze eerste verblijven in Calabria denken. Voorjaar 2010 en we zetten onze eerste schuchtere stappen in de streek, bijna zoals Bambi op het ijs. Na twintig jaar vakantie en uitstappen in het ‘sopra Roma’ gedeelte dachten we dat Italië voor ons geen geheimen meer had.

Italiaans verstaan ging vlotjes en spreken viel ook nog mee want we kregen steeds de juiste plats aan tafel besteld. Over pizza, pasta, pesce en carne hadden we niets meer te leren. Het Gebeurtenissen - 12585.jpgItaliaanse, passionele ‘savoir vivre’ van mama Miraccoli  of Bertoli kenden we van televisie en in het Noorden hadden we daar zelf af en toe een glimp van opgevangen. Wie Calabria zegt, zegt uiteraard onmiddellijk maffia en criminaliteit. We waren op onze hoede en verwachtten ons aan alles. Dit was onze ‘state of mind’ toen we in het voorjaar 2010 naar Calabria vertrokken.

 

Met de triatlon wedstrijden voor de deur moest er ook nog getraind worden en via via, zo functioneert het Zuiden, konden we twee fietsen lenen bij Rocco Munno. Wij Belgen, thuis rijdend op een ‘topfitte’ racefiets moesten nu de baan op met twee fietsen die gereanimeerd waren uit de onderdelen van minstens vijf gewezen tweewielers. Bij ons vertrek zei Rocco iets van ‘attento’ en van ‘partire prima le sei’? Na 500 meter begrepen we de ‘attento’. Fietsers worden getolereerd op de weg en daarmee is alles gezegd. Fietspaden moeten er nog uitgevonden worden en de volle witte middenlijn, bij ons staande voor een inhaalverbod, wordt ginder als een bijkomende rijstrook beschouwd. Gebeurtenissen - 17692.jpgTwee kilometer verder begrepen we ook de ‘partire prima le sei’. Zon, 30 graden of meer gecombineerd met steile bergop geeft het fietsen net dat ietsje meer. De bergop heeft ook zijn voordelen. Hoe hoger je komt met je fiets hoe minder verkeer je tegenkomt. Eigenlijk is het zo dat wanneer je de SS18 (SS staat superstrada) verlaat, je ook het verkeer verlaat. Uiteindelijk is het fietsen, hoe zwaar ook, ons goed bevallen. Na elke bocht een nieuwe uitdaging bergop, maar tevens een vergezicht met veel prentkaartwaarde. Dus toch bij Rocco afgepingeld en drie nieuwe ‘Lombardo’ mountainbikes besteld voor de prijs van een halve bij ons.

 

 

En wat hebben we geleerd vandaag? Wel Piet ondertussen hebben we geleerd dat Calabrees en Napolitaans onze taal in het Zuiden sterk beïnvloeden. Dat de beste pizza, de Napolitaanse is. Dat de beste pasta die uit Gragnano is. Dat vis uit de zee op je bord moet springen en als het even kan in ‘aqua pazza’ of fritti. Dat de olijfolie van je eigen bomen de beste is. Dat de passata van Emilia ongelofelijk is. Dat Maffia in Calabria ‘Ndrangheta heet. Dat in ons dorp en in de nabijgelegen dorpen de criminaliteit naar onze maatstaven heel goed meevalt. Dat de SS18 veel gevaarlijker en dodelijker is dan de maffia en dat de zware Lombardo-mountainbikes beter gebruikt kunnen worden als anker van een boot dan als fiets.

02-01-14

Dit jaar is Sinterklaas Babbo Natale geworden.

Dit jaar is Sinterklaas Babbo Natale geworden.

 IMG_4572.JPG

Wat hebben het ‘Theatro del Gusto’ en de ‘Enoteca Cianculli’ met elkaar gemeen? Buiten dat ze beide wijn verkopen, in Italië liggen - weliswaar op 400 km van elkaar - zijn ze ook hofleverancier van de Kerstman, mijn Kerstman! Net zoals vorig jaar hebben we een transport georganiseerd van en naar Calabria rond Sinterklaas. Helaas hebben dit jaar de Forconi roet in het eten gestrooid en werd 6 december 23 december.

IMG_4527.JPG 

‘I Forconi’ of de Hooivorken hebben de voorbije weken voor heel wat storing en ongemakken gezorgd in Italië, met stakingen, betogingen, wegblokkades enz. ‘I Forconi’ is een jonge protestbeweging die vorig jaar ontstond in Sicilië toen boze truckers en boeren protesteerden tegen de stijging van de benzineprijzen, de stijging van de kostprijs van de verzekeringen en tegen de politieke klasse in het algemeen, die steeds weer de kost en de problemen van de crisis verhaalt op de burgers. Deze beweging is verder uitgegroeid tot een bonte verzameling van Italianen uit de middenklasse die algemeen protesteren tegen de gang van zaken in hun Italië. Dat er veel ongenoegen is tegen de politieke klasse bewijst ook het succes van de politieke partij rond de komiek Beppe Grillo, de MoVimento 5 Stelle.

IMG_4526.JPGOnze eigenste Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, heeft het over 2013 als het jaar dat de crisis overwonnen werd en over de heropleving van de economie binnen Europa in 2014. Mario Draghi, voorzitter van de ECB, maant daarentegen aan tot voorzichtigheid en ziet wel positieve tekenen, maar verwittigt ons dat de eurocrisis niet overwonnen is. Hij kan het weten, hij is Italiaan en zal wel andere tekenen bij hem in het land zien dan onze Herman.

Italië zit nog heel ver weg van het licht aan het einde van de tunnel. Hoe fantastisch we hun land ook vinden en hoe graag we ook met hen sympathiseren in hun Italiaan zijn, hun staat van dienst op vlak van politiekbestuur en aanpak van de crisis staat daar heel ver vanaf. De voorbije jaren werd meer aandacht besteed aan het seksleven en de processen van ‘Il Cavaliere’ Silvio Berlusconi dan aan het werken aan oplossingen. Uiteraard zijn er oplossingen gevonden, net zoals in België, oplossingen van de minste weerstand, belastingen dus. De recente BTW verhoging vervalt in het niets bij de commotie die de in 2012 ingevoerde IMU (Imposte Municipale) veroorzaakte. Il Cavaliere gebruikte de afschaffing van deze belasting als verkiezingsargument en beloofde terugbetaling uit een lege portemonnee.

Algemene vaststelling is dat de levensomstandigheden achteruitgaan in Italië. Het dagelijkse onderwerp is de crisis, de spread, moeilijkheid om de eindjes aan elkaar te knopen, ... Ondernemen is aardsmoeilijk geworden, gisteren nog hoorde ik dat een bank in het Zuiden nog enkel wissels accepteert onder 70 euro! Armoede en sociale achterstand nemen toe en verwijderen zich steeds verder van het EU gemiddelde.

 

PROSPETTO 1. INDICATORI DI POVERTÁ O ESCLUSIONE SOCIALE (EUROPA 2020) Anni 2011 e 2012, per 100 persone

         
         

 

2011

2012

 

Europa

Italia

Europa

Italia

Rischio di povertà (a)

16,9

19,6

16,9

19,4

Grave deprivazione materiale (b)

8,8

11,2

9,9

14,5

Bassa intensità di lavoro (c)

10,3

10,4

10,3

10,3

Rischio di povertà

24,3

28,2

24,8

29,9

o di esclusione sociale (d)

         

(a) Persone che vivono in famiglie con reddito familiare equivalente inferiore al 60% del reddito mediano dello stesso paese. Sono esclusi i fitti imputati.(b) Persone che vivono in famiglie con almeno 4 dei seguenti 9 sintomi di disagio: i) non poter sostenere spese impreviste, ii) non potersi permettere una settimana di ferie, iii) avere arretrati per il mutuo, l’affitto, le bollette o per altri debiti; iv) non potersi permettere un pasto adeguato ogni due giorni; v) non poter riscaldare adeguatamente l’abitazione e: non potersi permettere: vi) lavatrice vii) tv a colori viii) telefono ix) automobile. (c) Persone che vivono in famiglie i cui componenti di età 18-59 lavorano meno di un quinto del loro tempo.(d) Persone con almeno una condizione fra le precedenti (a), (b) e (c).

 

 

IMG_4506.jpgEuropa 2020 is voor mijn Calabrese vrienden nog verder weg. In het Zuiden zitten 48 mensen op 100 onder grens van armoede en sociale uitsluiting of 18,1 procentpunten boven het Italiaans gemiddelde! In gans Italië zijn 18,2 miljoen Italianen at risk!

Men begrijpt dus dat in deze omstandigheden politici uitgespuwd worden en dat de mensen het beu zijn dat politici enkel aan zichzelf en de macht denken. I Forconi - ongeorganiseerd, zonder leider en geen alternatief biedend - hebben via de sociale media spontaan actie gevoerd, blokkades opgezet edm. Voorlopig begrijpen de politici de boodschap niet en gaan ze verder met hun universeel gedrag, dat wat de Vandelanotte’s van deze wereld zo goed kunnen.

 

IMG_4519.JPGDit alles om te zeggen dat de bieren die ik gedurende weken had uitgezocht om naar mijn vrienden op te sturen, het witloof vers uit de grond dat ik hen wilde laten proeven, de Belgische chocolade en gezouten boerenboter die ze ginder graag smaken er behoorlijk langer over gedaan hebben om er te geraken dan gepland. De terugkeer van de kleine container met de wijn, grappa, amaro, tonijn, pasta, kaki en de melagrana waren een ongelofelijk kerstgeschenk en het wachten meer dan waard.

 

Amici miei grazie mille!